Hvad du skal overveje, før du køber et hus på auktion

05 januar 2022
Peter Mortensen

editorial

Der er mange gode fordele ved at købe et hus på auktion, og derfor er der også mange, der gør det, men før hammeren falder, og du skriver under på kontrakten, er der nogle formaliteter, du bør sætter dig ind i.

Du har gjort et godt køb på auktionshuset, og nu vil du gerne sælge det videre, men hvad skal du overveje, før handlen går igennem?

Hvorfor købe et hus på auktion?

Hvis du er på udkig efter fast ejendom, hvad end du har planer om at flytte ind i det nye hus selv, eller om du gerne vil sælge ejendommen videre, så kan det være en stor fordel at kigge på huse, der er sat på tvangsauktion. Ejendomme på auktion er ofte meget billigere end ejendomme på det frie marked. Faktisk kan du spare 67 % på en villa på tvangsauktion sammenlignet med en villa på samme størrelse på det frie marked. Derfor er der også mange, der vælger at købe fast ejendom på tvangsauktion.

Der er to grunde til, at det ofte er billigere. For det første bestemmes prisen ud fra, hvad potentielle købere er villige til at byde og ikke ud fra ejendomsværdien. Altså kan du løbe afsted med hus til en pris langt under dets værdi. Derudover skal et hus på tvangsauktion ikke skal klargøres før et salg, og derfor kan ejendommene godt være i dårligere stand end et hus på det frie marked.

Skal du have et transportskøde eller et auktionsskøde?

Hvis du har købt et hus, du ønsker at sælge videre med det samme, skal du have et transportskøde. Fordelen ved at have et transportskøde fremfor et auktionsskøde er, at du ikke skal betale tinglysningsafgift to gange. Tinglysningsafgift er en afgift, du betaler til staten i forbindelse med handelen af ejendommen. Om det er køber eller sælger, der skal betale afgiften, kommer an på, hvor i landet ejendommen befinder sig. I nogle tilfælde vælger køber og sælger at dele afgiften imellem sig. Hvis du vælger et auktionsskøde, kan du altså komme ud for at skulle betale tinglysningsafgiften to gange.

Det gode ved at vælge et transportskøde er, at ejendomsrettighederne overføres direkte til køberen. Det betyder, at det er køber, der skal indsende samtykkeerklæringer og anmode om et auktionsskøde hos fogedretten. Du slipper altså for en masse udgifter og besvær, hvis du vælger et transportskøde. Du skal dog være opmærksom på, at der er en tidsfrist for, hvornår man kan anmode om et auktionsskøde. Det betyder, at du har et år til at finde en køber, inden du bliver nødt til selv at indsende en anmodning om auktionsskøde. Hvis du er tvivl, om du kan få en køber på hånden inden for et år, eller hvis du ønsker at beholde ejendommen i noget tid, inden du sælger videre, skal du altså vælge et auktionsskøde.