Gør haven til et sandt paradis

21 juli 2020
Lykke Holzmann Søby

Hvis du går med overvejelser om at hyre en haveservice i hedehusene til din uoverskuelige have, der mere ligner en jungle end en hyggelig have så er der nogle vigtige overvejelser, du bør have med på vejen:

Har du brug for engangs- eller regelmæssig vedligeholdelse?

Vil arbejdet kræve specialværktøjer?

Vil du købe materialerne eller planterne selv?

Sørg også for at præcisere med din havemand i detaljer, hvad det er, du vil have gjort. Nogle gange bruger vi de samme ord til at beskrive forskellige ting (en persons ukrudt er en anden persons sarte blomster!). Så jo mere information du kan give, desto bedre. Måske vil du have planter med lav vedligeholdelse, eller måske ønsker du at genoplive din græsplæne! Kommuniker dine behov effektivt for at få din bedste have nogensinde.

Hvilket niveau af ekspertise har de?

Hvordan kan du bestemme ekspertiseniveauet hos din havemand? Der er flere måder. Spørg dem:

Hvor mange år har de været i branchen, og hvilken type havearbejde har de specialiseret sig i?

Hvilke kvalifikationer har de?

Har de specielle licenser (for eksempel til transport af affald eller til anvendelse af gødning eller kemikalier)?

Om deres forsikring – de skal være fuldt ud dækket i tilfælde af en ulykke

Hvad er forskellen mellem en anlægsgartner og en havemand?

En anlægsgartner vil tilbyde havedesigntjenester som brolægning, installation af terrasser, hegn og havedesign. De er en slags udendørsarkitekt. Havemanden er på den anden side specialiseret i pleje af planter. Nogle Havemænd vil tilbyde ”bløde” landskabstjenester som at skabe blomsterrammer, anvende dekorativ grus osv. Hvis du imidlertid ønsker større arbejde, som installation af indkørsler, gårdhave, mure (dvs. udendørs bygningsarbejde), skal du have en anlægsgartner.

Der er ikke noget at vente på, hvis haven er blevet for uoverskuelig eller du simpelthen selv har for travlt til at gøre haven smuk, så hyr en havemand. De kan forandre haven til noget du kan være stolt af, derfor er de en god investering.