Elektrisk gulvarme er en moderne måde at få varme i gulvet på

21 juni 2020
anders_lundtang_hansen

Tænker du gulvarme som en moderne opfindelse, så tager du faktisk fejl.

Du ser måske tilbage på Vikingetiden eller Middelalderen, hvor man boede i nogle hytter eller stenhuse, der var virkelig umuske, tilrøgede, og hvor man boede mange mennesker under samme tag og dårligt kunne drømme om en luksus som at ligge blødt.

Sådan var tiderne da også dengang, men det drejer sig faktisk om den skæbnesvangre ting, at man glemte meget af den viden, man havde fra romertiden, da romerne trak sig tilbage fra deres erobrede riger, og riget i sig selv langsomt gik i sig selv – og forsvandt.

Selv i England kan man finde de tidligste eksempler på, at man havde gulvarme i romerske bygninger, hvor man havde et hulrum under gulvene, som man varmede op manuelt, hvor folk var sat til at holde varmen ved lige og på en nogenlunde konstant temperatur.

Men da romerne trak sig tilbage fra dette som et eksempel ud af mange, hvor romerne var, så gik den viden fortabt, og selvom de tilbageværende englændere overtog boligerne, så anede de ikke, hvordan de skulle opretholde den slags luksus, og langsomt forgik bygningerne da også til et punkt, hvor man ikke gad holde dem ved lige.

Vikingerne havde så aldrig besøg eller kendskab til romerne af det gamle folkefærd, så de måtte opvarme deres hytter på andre måder, og siden varme stiger opad, så var det sjældent gulvet, der var varmt.

Så når du betræder et gulv, hvor du tydeligt kan mærke, at der er indlagt gulvvarme, så er det ingenlunde en moderne opfindelse andet end, at man gør det med moderne metoder, om man så lægger varme rør ned, eller man gør det elektronisk, som vi beskrev i rubrikken til denne artikel.

Trods alt er det også lettere at regulere den slags varme under gulvet nu om dage, end man kunne dengang.