Efterbehandlinger af trægulve

14 april 2021
Maya Hindsberg

Står du og skal til at slibe dit gulv? Så kan gulvkanonen måske hjælpe. Gulvafslibning og efterbehandling kan nemlig ikke andet end at gå hånd i hånd. Uheldigvis, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad det vil sige at skulle slibe gulvet kontra at høvle det, og om man skal vælge at lakkere sit gulv, oliebehandle, bruge lud eller sæbe etc. Uheldigvis er der ikke ét rigtigt svar, da en bolig, og dem der bor i den, vil have forskellige behov.

Derfor er svaret også meget individuelt. Hvis man er en familie med børn og hund, vil der jo givetvis være mere slid på gulvet, end når det er to vokse med en mere rolig livsstil, og det betyder også, at det er forskellige løsninger, der er den rigtige. Du skal altså forholde dig til livsstil, udseendet du ønsker og vedligeholdelse og slid.

Typer af efterbehandlinger 

Den første type er ludbehandling. Det er ikke en efterbehandling i sig selv, og du har derfor brug for at skulle lakkere gulvet eller behandle det med olie eller sæbe. Fordelen ved ludbehandling er, at det hæmmer træets naturlige gulningsproces, så gulvet forbliver flot og lyst. Derefter kan du så f.eks. behandle med en hvidpigmenteret sæbe, for at få et flot og naturligt gulv. Det er altså udseendet, der er fordelen ved lud, men ulempen er, at det ikke kan stå for sig selv.

Sæbebehandlede gulve er et populært valg, især hvis man har behandlet med lud, da det giver et rustikt og naturligt look. Det er igen udseendet, der er den helt store fordel. Ulempen er, at efterbehandlingen ikke er super modstandsdygtig overfor slid og skidt, og det skal derfor vedligeholdes.

Oliebehandling er godt, fordi det giver et naturligt udseende med en varm glød, samtidig med, at det er forholdsvis stærkt. Det er et godt kompromis.