Undgå de typiske fejl, når du sliber gulvet selv

22 april 2020
camilla_skoett

Det kan være lidt af et projekt at slibe gulvet på egen hånd, og der er mange gør-det-selv-folk, der ender med at begå de klassiske fejl – vil du ikke være en af dem, så læs med her.

Hvis du vil slibe dit trægulv selv, skal du kende teknikken og gå udenom de største faldgruber – alternativt ender du med et gulv, der om muligt ser endnu værre ud, end det gør nu. 

Vi har spurgt en erfaren gulvmand (https://gulvkanonen.dk/gulvafslibning-skanderborg/) om de typiske fejl, og selvfølgelig også om, hvordan man undgår det.

1) Teknikken

Det vigtigste i forbindelse med din gulvafslibning er, at du har styr på maskinen og retningen. Du bør altid slibe på langs med træet, men hvis der er store ujævnheder, kan det være nødvendigt at slibe diagonalt – vær dog opmærksom på, at det efterlader slibespor, som skal fjernes under finslibningen.

Samtidig er det vigtigt, at du ikke styrer gulvsliberen for hårdt, da det kan ende med at give valseriller i gulvet – endda så dybe at det bliver umuligt at rette op på efterfølgende.

2) Brug det rigtige sandpapir

En typisk gør-det-selv-fejl er brugen af sandpapir. I ønsket om at gøre det rigtige, vælges ofte en meget fin kornstørrelse, men bliver den for fin, polerer du gulvet i stedet for at slibe det.

3) Tjek maskinen inden brug

Når du lejer en gulvsliber i dit lokale byggemarked, kender du ikke kvaliteten, og du ved ikke, hvem der har brugt den sidst. Start derfor altid med at tjekke efter, om maskinen er skæv – er den det, kan det nemlig efterlade såkaldte kutterslag i gulvet, så hele fladen bølger.

4) Vær forsigtig med lak

Skal dit trægulv lakeres, handler det om at bruge den rette mængde lak. Bruger du for meget, risikerer du, at der kommer rullestrøg på brædderne. Det kan rettes op med en ny afslibning, men det vil være som at starte helt forfra igen.